Schoolcontract De Mot-Couvreur (2022-2026)

Het Institut De Mot-Couvreur werd geselecteerd door de Brusselse Hoofdstedelijke Regering in het kader van de 3de reeks Schoolcontracten voor de periode 2022-2026.

Het Instituut De Mot-Couvreur ligt op de Nieuwe Graanmarkt, in een dynamische wijk met veel contrasten in het centrum van Brussel. Het gaat om een middelbare school met meer dan 650 leerlingen in verschillende richtingen: algemeen onderwijs, deeltijds technisch onderwijs, kwalificerend technisch onderwijs en kwalificerend beroepsonderwijs.

De diagnose heeft een aantal vaststellingen aan het licht gebracht:

  • Wijk in volle stadsvernieuwing (project Papenvest, project Nieuwe Graanmarkt). Kenmerkend is het gebrek aan openbare ruimte.
  • De school geniet amper visibiliteit en de schoolomgeving houdt nauwelijks rekening met de behoeften van de leerlingen.
  • De 'introverte' benedenverdieping van de school maakt geen wisselwerking met de wijk mogelijk. Er is een verouderde toneelzaal die in de huidige staat niet bruikbaar is, maar die wel veel mogelijkheden biedt.

De uit te voeren projecten omvatten:

  • De renovatie van de evenementenzaal van de school tot een nieuw cultureel centrum dat openstaat voor de wijk.
  • De tijdelijke bezetting en prefiguratie van het gebruik in de openbare ruimte rond de school.
  • Het organiseren van activiteiten die de vaardigheden van de leerlingen (richtingen animator, opticien,...) ten dienste stellen van de wijk...

Meer info: Externe site Schoolcontract De Mot-Couvreur (Perspective.brussels)

Tijdens de studie- en diagnosefase wordt de school en haar omgeving onder de loep genomen:

  • De relatie tussen de school en haar buurt wordt geanalyseerd, maar ook de gemeenschappelijke ruimte die voorhanden is, de mogelijkheden om schoolinfrastructuur door de buurtbewoners te laten gebruiken, de staat van het straatmeubilair en de stedelijke infrastructuur,...
  • De school (leerkrachten, leerlingen, ouders) en de wijk (buurtbewoners, gemeente, verenigingen, handelaars,...) worden betrokken bij het denkproces

Aan het begin van de studie- en diagnosefase wordt een participatief proces voorzien. Dat heeft tot doel de behoeften en verwachtingen van de verschillende doelgroepen van het schoolcontract te definiëren: studenten, leerkrachten, organiserende overheden, inwoners en verenigingen, winkeliers en economische actoren... De participatieve aanpak maakt het mogelijk om de programmatie te organiseren via een 'bottom-updynamiek' en streeft een coproductie door de verschillende actoren na.

Externe site Diagnose Schoolcontract De Mot-Couvreur (Perspective.brussels)

Op het einde van de diagnosefase worden een verbeterprogramma en een investerings- en actieplan opgesteld.

Programma van het Schoolcontract De Mot-Couvreur (PDF, 12.03 MB)

De Stad Brussel lanceert een projectoproep voor 2 acties in het kader van het Schoolcontract De Mot-Couvreur: de actie 'Prefiguratie en activering van de Nieuwe Graanmarkt' en de actie 'Open werf: mobiel meubilair'. Kandidaturen moeten uiterlijk worden ingediend tegen dinsdag 18 juni 2024 om 12u 's middags.

Het project 'Prefiguratie en activering van de Nieuwe Graanmarkt' beoogt een tijdelijke bezetting en prefiguratie van de openbare ruimte, in afwachting van de definitieve heraanleg van het plein volgens de plannen van het architectenbureau Fallow-Basil Descheemaeker dat recent geselecteerd werd door een multidisciplinaire 'open jury'. Op basis van de lessen die getrokken werden uit het participatieve proces dat eind 2021 door de Stad Brussel werd opgestart, moet deze missie, die past binnen 'tactische stedenbouw', het mogelijk maken om de toekomstige gebruiksmogelijkheden/voorzieningen zoals voorgesteld in het winnende ontwerp van Fallow-Basil Descheemaeker te testen en te verrijken, maar ook om partners en dagelijkse actoren te raadplegen en bij het project te betrekken om de veranderingen die in de wijk zullen plaatsvinden zo goed mogelijk te ondersteunen en de transformatie van het plein voor te bereiden.

Het project 'Open werf: mobiel meubilair' heeft als doel om, samen met leerlingen en buurtbewoners, mobiel straatmeubilair te ontwerpen en te bouwen om de transformatie van de buitenruimten binnen en buiten de schoolmuren collectief aan te pakken. Het meubilair, dat verschillende functies zal vervullen (zitjes, plantenbakken, tafels, speelelementen,...) moet het mogelijk maken om verschillende locaties rond de school te testen/activeren (waaronder de Nieuwe Graanmarkt en de Papenvestsite).

De twee acties lopen tot eind 2026 om een solide project op te bouwen, dat wordt gesteund door lokale actoren en dat leidt tot bewustwording en echte veranderingen op het gebied van activering van de openbare ruimte en sociale cohesie.

Wanneer?

Op dinsdag 14 mei 2024 van 10u tot 12u wordt er een ondersteuningssessie (in aanwezigheid van het ontwerpteam Fallow-Basil Descheemaeker) georganiseerd in het Instituut De Mot-Couvreur (Nieuwe Graanmarkt 24 - 1000 Brussel) om kandidaat projectdragers te informeren en te ondersteunen.

Om hierop aanwezig te zijn (wat ten zeerste wordt aanbevolen), kan je je inschrijven door een e-mail te sturen naar de School-Wijkcoördinator: matthieu.christiaens@brucity.be.

Kandidaturen moeten uiterlijk worden ingediend tegen dinsdag 18 juni 2024 om 12u 's middags.

Budget?

Het totale budget dat kan worden toegewezen voor deze oproep bedraagt 105.000 euro (voor de prefiguratie en activering van de Nieuwe Graanmarkt) en 75.000 euro (voor het ontwerp en de vervaardiging van mobiel stadsmeubilair), oftewel 180.000 euro.

Voor wie?

Kandidaten kunnen enkel een aanvraag indienen voor de 2 projecten samen.

De oproep richt zich tot verenigingen zonder winstoogmerk, verenigingen met sociaal oogmerk en stichtingen van openbaar nut, publiekrechtelijke instellingen, inrichtende machten van de onderwijsinstellingen en de gemeenten, overeenkomstig artikel 9 van de Ordonnantie in verband met het Schoolcontract van 16 mei 2019.

Reglement en bijlagen

Reglement van de projectoproep (PDF, 604.86 KB)

Bijlagen:

Bijlage 1: Diagnose van het Schoolcontract De Mot-Couvreur (PDF, 48.74 MB)

Bijlage 2: Programma van het Schoolcontract De Mot-Couvreur (PDF, 12.03 MB)

Bijlage 3: Ordonnantie van 16/05/2019 in verband met het Schoolcontract (PDF, 292.47 KB)

Bijlage 4: Formulier voor kandidatuur

Bijlage 5: Vervolgverslag aangeleverd door de Dienst Scholen van perspective.brussels (PDF, 201.81 KB)

Affiche - Projectoproep 'Activatie van de Nieuwe Graanmarkt'

Het Schoolcontract De Mot-Couvreur geniet van een gewestelijke subsidie van 2.250.000 euro.

De studie- en diagnosefase van het Schoolcontract De Mot-Couvreur vond plaats in 2022.

De operationele fase van het Schoolcontract De Mot-Couvreur spreidt zich over 4 jaar, van 2023 tot 2026.

ZIE OOK

Schoolcontract De Mot-Couvreur (2022-2026)
© Perspective.brussels /51N4E, Collectif Yakafokon