Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaatsing van 7 logo's 'Werelderfgoed Unesco'

Logo 'Werelderfgoed Unesco'

In 2018 staat de Grote Markt 20 jaar op de Werelderfgoedlijst. Om deze verjaardag te vieren organiseert de Stad een hele reeks evenementen. Het eerste in de rij is de plaatsing van 7 logo's rond de Grote Markt die verwijzen naar de werelderfgoedstatus. De plaatsing van de bronzen platen begon op maandag 19 maart en zou nog een tweetal weken in beslag nemen.

Exact 20 jaar geleden werd de uitzonderlijke universele waarde van de Brusselse Grote Markt officieel door de Unesco erkend. Om deze verjaardag te vieren nam de Stad Brussel, naar het voorbeeld van Bath in Groot-Brittannië, het initiatief om zeven logo's in geborsteld brons in de grond te verankeren in de zeven straten die naar de Grote Markt leiden: de Boterstraat, Vlees-en-Broodstraat, Haringstraat, Heuvelstraat, Hoedenmakersstraat, Karel Bulsstraat en Guldenhoofdstraat.

Kalender 'Grote Markt 20 jaar Werelderfgoed'

De plaatsing van de logo's kadert in de viering van de 20ste verjaardag van de inschrijving van de Grote Markt op de Werelderfgoedlijst. Deze gebeurtenis wordt het hele jaar gevierd met nog meer evenementen:

  • 21 maart 2018. Verschijning van de publicatie Het T'Serclaes-monument, restauratie en legendes
  • 26 april 2018. Organisatie van een symposium met als thema Het Stadhuis van Brussel: balans van drie jaar bouwstudie
  • Juni 2018. Plaatsing van een kopie van het Sint-Niklaasbeeld op de puntgevel van huis nummer 7 In Den Vos op de Grote Markt. Het origineel neemt diezelfde dag zijn intrek in de Sint-Niklaaskerk in Brussel.
  • 3 oktober 2018. Inhuldiging van de expo in het Broodhuis over 20 jaar inschrijving van de Grote Markt op de Werelderfgoedlijst van de Unesco

Sint-Niklaasbeeld (origineel) in de Sint-Niklaaskerk


 

Gemaakt op 19/03/2018 (Gewijzigd op 31/07/2020)