Theater, dans en muziek

De theater-, dans- en concertzalen van de Stad Brussel en de andere zalen op het grondgebied van de Stad.

Théâtre royal du Parc

Het Théâtre royal du Parc is meer dan 200 jaar oud en huist in een neoclassicistisch pand aan de rand van het Warandepark. Vooral de voorstel­lingen kunnen er op veel bijval rekenen. Zowel werken uit het klassieke repertoire als hedendaagse creaties komen er aan bod. In de maand augustus wordt er jaarlijks het festival van de klassieke muziek Classissimo georganiseerd.

Externe site Théâtre royal du Parc

Vaux-Hall

In de Vaux-Hall in het Park van Brussel werd in 1913 een ontspanningsruimte in openlucht gecreëerd, omgeven door een U-vormige overdekte galerij en een volgens de structuur van een traliewerk opgetrokken rotonde in Lodewijk XVI-stijl. De uitzonderlijke, maar miskende site werd lange tijd verwaarloosd, en pas onlangs gedurende 4 jaar minutieus gerestaureerd. Vanaf de zomer van 2017 wil de Stad Brussel terug naar de oorspronkelijke functie door er een cultureel aanbod (ook voor gezinnen) te programmeren.

Vaux-Hall Summer

KVS

De KVS, als eerste Vlaamse theater in Brussel in de 19de eeuw in het leven geroepen, profileert zich vandaag als het theater van een veelzijdige stad met oog voor de wereld. The place to be voor hedendaags theater, dans en muziek dat tot ver buiten Brussel resoneert!

Externe site KVS

Théâtre de Poche © Johan Dehon

Het Théâtre de Poche in het Ter Kamerenbos produceert en organiseert voorstellingen die uitnodigen tot debat. Bijzondere aandacht gaat uit naar jongeren, zowel wat de inhoud van de programmatie betreft, als via de steun aan jong talent en via pedagogische acties. De actualiteit met haar sociale ongelijkheden, absurditeiten en vermogen tot verandering is nooit veraf.

Externe site Théâtre de Poche

​​Montagne magique

La montagne magique is het belangrijkste Franstalige jeugdtheater in Brussel. Met 250 voorstellingen per jaar, twee internationale festivals, creaties en artiesten in residen­tie, schoolvoorstellingen en vorming voor leerkrachten en ouders, staat het garant voor een veelzijdig en sprankelend aanbod. Een plek om te ontdekken voor klein en groot!

Externe site La montagne magique

Les Brigittines © Johan Dehon

Les Brigittines is het centrum voor podiumkunsten van de Stad Brussel. Via residenties van Brusselse kunstenaars, een seizoen van voorstellin­gen, verschillende festivals (waaronder een niet te missen internationaal festival in augustus) en buurtprojecten in samenwerking met de bewo­ners van de wijk, pleit het voor hedendaagse choreografische creaties in de meest stimulerende vormen.

Externe site Les Brigittines

La Bellone © Johan Dehon

In een woning uit de 18de eeuw wijdt La Bellone zich aan onderzoek en reflectie rond heden­daagse kunsten. Er worden lezingen, colloquia en workshops georganiseerd, er zijn residenties (research, schrijftechnieken, dramaturgie, werkplaatsen), tentoonstellingen en ontmoetingen met artiesten en specialisten. Bovendien speelt het in 1980 opgerichte Documentatiecentrum in op de behoeften van onderzoekers, culturele spelers en artiesten.

Externe site La Bellone

Théâtre royal Les Cœurs de Bois

Het in 1946 opgerichte gezelschap Les Coeurs de Bois nam in 2015 zijn intrek in het voormalig gemeentehuis van Laken. Het theater beschikt over een zaal met 80 zitplaatsen, waar het hele jaar door de nieuwste creaties en repertoirestukken te zien zijn. Tijdens de zomermaanden organiseert het gezelschap eveneens 'Guignolet dans le parc' (poppenkast in het park) en het Insifon Festival.

Externe site Théâtre royal Les Cœurs de Bois

Theater Toone

Koninklijk Poppentheater Toone, in het hart van het Ilot Sacré, is sinds 1830 actief als traditioneel marionettentheater. De locatie is doordrongen van de Brusselse geschiedenis en cultuur! U vindt er ook een cafeetje, een werkplaats waar marionetten worden gemaakt, een bibliotheek en een museum.

Externe site Koninklijk Poppentheater Toone

© La Madeleine

De zaal La Madeleine, in het hartje van de stad (Duquesnoystraat 14 - 1000 Brussel), heeft een moduleerbare capaciteit van 400 tot 1.400 plaatsen. Er vinden talrijke evenementen plaats zoals concerten (pop, rock, jazz), variété, stand-upcomedy,...

Externe site La Madeleine

ING Arena © Eric Danhier

Brussels Expo is met 115.000 m² het grootste tentoonstellingspark van België. Elk jaar vinden er vele beurzen, salons, congressen en evenementen plaats. Paleis 12 werd omgevormd tot een moderne concert- en evenementenzaal op het Heizelplateau: de ING Arena.

Externe site ING Arena

Het Koninklijk Circus is een evenementenzaal in het centrum van de stad (Onderrichtsstraat 81 - 1000 Brussel). Het gebouw dateert van 1878, toen het dienstdeed als enige permanente Brusselse circus.

Externe site Koninklijk Circus

De Stad Brussel herbergt (en subsidieert soms) talrijke andere theater- en concertzalen. Meer info:

Externe site Agenda.brussels

Lijst met theaterzalen

NaamAdres
La BelloneVlaamsesteenweg 46 - 1000 Brussel
Théâtre royal du ParcWetstraat 3 - 1000 Brussel
BronksVarkensmarkt 15-17 - 1000 Brussel
Théâtre La montagne magiqueBroekstraat 57 - 1000 Brussel
Théâtre les TanneursHuidevettersstraat 75 - 1000 Brussel
KaaitheaterSainctelettesquare 20 - 1000 Brussel
(Les) BrigittinesKleine Brigittinenstraat - 1000 Brussel
Centre culturel des Riches-ClairesRijkeklarenstraat 24 - 1000 Brussel
Théâtre de PocheGymnasiumweg 1A - 1000 Brussel
Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS)Arduinkaai 7 - 1000 Brussel
Paleis voor Schone Kunsten (Bozar)Ravensteinstraat 23 - 1000 Brussel
Théâtre de la Place des MartyrsMartelaarsplein 22 - 1000 Brussel
BeursschouwburgOrtsstraat 20-28 - 1000 Brussel
Théâtre national de la Communauté Wallonie-BruxellesJacqmainlaan 111-115 - 1000 Brussel
De MuntMuntplein - 1000 Brussel
(Le) Jardin de ma SœurGrootgodhuisstraat - 1000 Brussel
Théâtre des GaleriesKoningsgalerij 32 - 1000 Brussel
Koninklijk Poppentheater TooneGrasmarkt 66 - 1000 Brussel

Kaart met theaterzalen

AGENDA

 
Theater, dans en muziek
Théâtre du Parc