Wat is Good Move Vijfhoek?

Op 16 augustus 2022 werd een nieuw circulatieschema ingevoerd in de Vijfhoek, het stadscentrum van Brussel. Dat nieuwe circulatieschema is de lokale uitvoering van Good Move, het mobiliteitsplan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De Stad Brussel wil uw wijk toegankelijker, aangenamer en veiliger maken voor alle verplaatsingswijzen (te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto). Via een aantal specifieke interventies zorgt de Stad Brussel ervoor dat uw auto, bestelwagen of het openbaar vervoer vlotter op zijn bestemming aankomt. Dankzij dit nieuwe circulatieschema en het nieuwe parkeerreglement worden de bezoekers van de Vijfhoek met behulp van bestemmingslussen naar de dichtstbijzijnde parking geleid.

Uitgebreide analyses hebben aangetoond dat een derde van het verkeer in de Vijfhoek transitverkeer is dat niet voor de Vijfhoek bestemd is. Dat leidt tot luchtvervuiling, geluidsoverlast, verkeersonveiligheid en files die ook het openbaar vervoer vertragen. Door het transitverkeer te beperken, bijvoorbeeld door zones met beperkte toegang en aanpassingen van de rijrichtingen of eenrichtingsverkeer, maakt de Stad de straten aangenamer en veiliger voor bezoekers, scholieren, bewoners en gebruikers van het openbaar vervoer.

Video Good Move Vijfhoek

Volgende video toont het plan Good Move Vijfhoek (de video bevat gesproken tekst en ondertitels in het Nederlands en een achtergrondmuziek):

Good Move in de 'maas' Vijfhoek

De Vijfhoek is één van de 8 Good Move-mazen op het grondgebied van de Stad Brussel. Zo'n maas is een grote wijk waarbinnen het doorgaand verkeer verminderd wordt en waar iedereen zich veilig en vlot kan verplaatsen: met de auto, met het openbaar vervoer, met de fiets of te voet.

In bepaalde straten verandert bijvoorbeeld de rijrichting. De bedoeling is om het verkeer dat niet per se in de wijk moet zijn, via de assen daarbuiten naar zijn bestemming te leiden of naar één van de openbare parkings.

Het leven, shoppen, wandelen in de wijk wordt zo een pak aangenamer. De wijken worden veiliger, groener en de luchtkwaliteit gaat erop vooruit.

De Vijfhoek blijft bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer, zoals plaatselijk verkeer, leveranciers of mensen die hun auto op een parking in het stadscentrum willen parkeren.

Meer info en veelgestelde vragen (FAQ)?

Hebt u vragen? Of info nodig? Bel het nummer 0800 35 230 (open van maandag tot vrijdag van 9u tot 18u).

Call center Good Move : 0800 35 230

ZIE OOK