Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanvraag tijdelijke bescherming en inschrijving voor Oekraïners

Aanvraag tijdelijke bescherming en inschrijving voor Oekraïners

Oekraïense onderdanen die in Oekraïne verblijven en onderdanen van derde landen of staatlozen die bescherming genieten in Oekraïne en hun gezinsleden kunnen tijdelijke bescherming aanvragen in België. Daarna kunnen ze zich inschrijven bij de gemeente.

Vóór elke andere procedure moet u persoonlijk naar het Externe siteRegistratiecentrum (Victor Hortaplein 40 - 1060 Brussel) gaan om een ​​aanvraag voor tijdelijke bescherming in te dienen, samen met uw identiteitsdocumenten.

Opgelet: als u al een verblijfsvergunning in België hebt of een aankomstverklaring afgegeven door het gemeentebestuur, dan is uw aanwezigheid op Belgisch grondgebied gedekt. U wordt daarom verzocht niet direct naar het Registratiecentrum te gaan om te lange wachttijden te vermijden of een andere dag terug te moeten komen.

Als u in het bezit bent van het attest van tijdelijke bescherming en uw woonplaats is gelegen op het grondgebied van de Stad Brussel, kan u zich inschrijven bij de Stad Brussel.

U wordt verzocht om uw inschrijving aan te vragen bij de Stad Brussel, via e-mail op het volgende adres:

Voeg bij deze e-mail:

  • Het attest van tijdelijke bescherming dat u kreeg bij het Registratiecentrum
  • Een kopie van uw paspoort
  • En het adres waar u woont

U ontvangt in de daaropvolgende dagen een oproep om met deze documenten naar het Administratief centrum van de Stad Brussel te komen voor de verdere afhandeling van uw aanvraag. 

Afgifte bijlage 15

U ontvangt een voorlopig verblijfsdocument (bijlage 15). Bijlage 15 kost 10 euro. Dit document, dat 45 dagen geldig is, geeft u onbeperkt toegang tot de arbeidsmarkt en sociale bijstand. U wordt ook gevraagd om uw toestemming te geven voor de registratie van uw persoonsgegevens (telefoonnummer en e-mailadres) in het Rijksregister van de natuurlijke personen.

Inschrijving

Als de verificatie van uw adres positief is, wordt u uitgenodigd voor de aanvraag van uw verblijfskaart (kaart A) in het Administratief centrum van de Stad Brussel. 

De verblijfskaart is biometrisch (vingerafdruk) en kost 25 euro.

Afhalen kaart A

Kaart A kan ongeveer 10 dagen na aanvraag van de kaart worden afgehaald. U krijgt bericht vanaf welke datum u deze kunt afhalen, aangezien u de activeringscodes voor uw kaart op uw adres ontvangt. U kunt de kaart gratis afhalen bij de dienst Bevolking van het Administratief centrum van de Stad Brussel (zonder afspraak).

Afsluiten van de procedure

De afgifte van de kaart rondt uw verblijfsprocedure af. Kaart A is geldig tot en met 4 maart 2023.

Oekraïense staatsburgers kunnen meer info vinden over tijdelijke bescherming, kort verblijf en lang verblijf op:

Deze federale website geeft alle nuttige informatie over de situatie in Oekraïne en de impact ervan op België:

 

Gemaakt op 04/03/2022 (Gewijzigd op 30/11/2023)