Een doosje jodiumtabletten in huis?

Bij een nucleair ongeval is het innemen van jodiumtabletten een belangrijke beschermingsmaatregel. Vraag een doosje bij uw apotheker.

De aanwezigheid van verschillende nucleaire sites in België en dicht bij onze landsgrenzen vereist een goede voorbereiding van de overheid en de bevolking. De overheid herinnert de bevolking regelmatig aan de beschermingsmaatregelen die genomen moeten worden in geval van een nucleair ongeval. Eén van deze maatregelen is het in huis hebben van een doosje jodiumtabletten.

Waarvoor dienen jodiumtabletten?

Door op het juiste moment jodiumtabletten met stabiel (niet-radioactief) jodium in te nemen, zorgt u ervoor dat uw schildklier verzadigd is en geen onstabiel (radioactief) jodium meer kan opnemen. Door het innemen van stabiele jodiumtabletten kan u dus uw schildklier beschermen.

Het innemen van jodiumtabletten is echter enkel doeltreffend als het op het juiste moment gebeurt. Neem dus nooit jodiumtabletten in op eigen initiatief. Wacht altijd op de uitdrukkelijke officiële aanbevelingen van de Belgische overheid.

Waar jodiumtabletten halen?

In België kan u preventief en gratis jodiumtabletten afhalen bij de apotheker.

Wie moet jodiumtabletten innemen?

Deze aanbeveling is in de eerste plaats belangrijk in de volgende gevallen:

  • Als u in de buurt van een nucleaire centrale woont (niet het geval in Brussel): alle inwoners van gemeenten binnen een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire centrale halen best jodiumtabletten in huis.
  • Voor wie jonger is dan 18 jaar: hoe jonger u bent, hoe gevoeliger u bent voor de gevolgen van radioactief jodium. In heel België is het daarom aangeraden voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, maar ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, om een doosje jodiumtabletten in huis te halen.

Meer info?

Externe site Nucleair risico

Gemaakt 22/01/2024 (bewerkt op 22/01/2024)

ZIE OOK

Een doosje jodiumtabletten in huis?