Hoe minder energie verbruiken?

Ontdek hoe u het energieverbruik in uw huis kunt verminderen bij de verwarming, het warm water, het koken en de verlichting.

Verwarming

Verwarm als u thuis bent tot 19 of 20°C. Maar 's nachts of wanneer u er niet bent, mag de temperatuur zakken tot 15 of 16°C. Zo bespaart u gemiddeld 15 tot 20% aan verwarming, goed voor ongeveer 540 euro per jaar.

U kunt de verwarming ook een graadje lager draaien (19 in plaats van 20°C). Dat levert nog eens 7% extra besparing op, of 170 euro per jaar en per °C minder.

Warm water

Warm water is de tweede grootste energieverbruiker in een woning, ook al komt dit ver na de verwarming. Enkele tips:

  • Neem vaker een korte douche dan een bad
  • Gebruik een spaardouchekop: dankzij zijn maximale debiet van zes liter per minuut (tegenover 15 tot 18 liter voor een klassieke douchekop) bespaart u 100 tot 150 euro per jaar
  • Plaats een thermostatische douchekraan: de watertemperatuur blijft dan stabiel en u moet geen koud water meer regelen. Dat is comfortabeler en u verbruikt minder water.
  • Gebruik een gootsteenstop als u met de hand afwast
  • Herstel lekken zo snel mogelijk: soms volstaat het een gewone afdichtingsring te vervangen. Een makkelijke klus en de prijs van een ringetje is verwaarloosbaar, terwijl u er heel wat mee bespaart.
  • Laat de mengkraan van de wastafel op koud staan: als u de hendel in de centrale positie zet, wordt er warm en koud water aangevoerd. Voor het warme water echter gaat stromen, kunt u misschien al klaar zijn met het wassen van uw handen.

Keuken

Kookt u op een elektrisch fornuis? Gebruik dan pannen met een perfect vlakke bodem.

Plaats een deksel op de pan om het opwarmen of koken van water of voedsel te versnellen. Zo bespaart u gemiddeld 45 euro per jaar.

Verlichting

Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht, was de ramen, open de gordijnen, gebruik lichte kleuren voor de muren, plaats de meubelen zo dat ze de lichtinval in de kamer niet belemmeren.

Kies de verlichting volgens het gebruik: eerder zacht licht voor een nachtlampje, sterk licht voor de plafondlamp in de keuken of de eetkamer. De lichtsterkte wordt uitgerukt in lumen en staat altijd vermeld op de verpakking. Om een bepaalde hoeveel licht af te geven, hebben de lampen naargelang het type meer of minder stroom nodig.

Gemaakt 23/11/2022 (bewerkt op 23/11/2022)

ZIE OOK

Hoe minder energie verbruiken?