Maatregelen coronavirus

De Stad Brussel heeft verschillende beslissingen genomen om de maatregelen van de federale regering in de strijd tegen het coronavirus (Covid-19) te respecteren. Meer info: maatregelen Stad Brussel tegen coronavirus.

 

Huwelijk

Het huwelijk is de handeling waarbij u uw band officialiseert voor de ambtenaar van de Burgerlijke stand.

Maatregelen coronavirus: de capaciteit van de zaal voor het vieren van huwelijken is 30 zitplaatsen en 15 staanplaatsen (mondmasker en sociale afstand verplicht). Deze maatregelen kunnen steeds worden aangepast aan de gezondheidsevolutie.

De loketten zijn enkel toegankelijk op afspraak en sommige procedures worden telefonisch opgestart. In beide gevallen moet u hiervoor online een afspraak maken. Bij een telefonische afspraak zal een medewerker u zelf bellen op het gekozen tijdstip. Indien nodig zal deze u in de loop van de procedure een afspraak geven aan het loket.

Procedures loket:

  • Registratie wettelijke samenwoning
  • Stopzetting wettelijke samenwoning
  • Opstellen huwelijksverklaring met buitenlandse documenten (enkel na eerder telefonisch contact met een medewerker)

Procedures telefonisch of op afstand:

  • Informatie wettelijke samenwoning
  • Informatie huwelijk
  • Opstellen huwelijksverklaring
  • Afsluiten huwelijk (praktische afspraken voor het huwelijk)

Maak een afspraak of contacteer de dienst Huwelijken tussen 8u30-12u en 13u-15u30 voor dringende vragen, annulering of uitstel van het huwelijk.

Om te huwen in Brussel is het noodzakelijk dat één van de verloofden in de gemeente Brussel ingeschreven is en dat de huwelijksverklaring wordt opgemaakt binnen de door de wet voorgeschreven termijn.

Alle huwelijken vinden plaats op vrijdag en zaterdag in het Stadhuis op de Grote Markt. Het is strikt verboden om met confetti en dergelijke te gooien in of in de omgeving van het Stadhuis.

Bent u beiden Belg, geboren in België en niet gehuwd (in het buitenland)? Dan volstaat in principe uw identiteitskaart (x2) om uw huwelijksverklaring te kunnen registreren.

Voor alle andere situaties vragen wij u vriendelijk een afspraak te maken zodat wij u informatie op maat kunnen geven.

Standaardformule (15 min):

  • 25 euro voor de huwelijksverklaring
  • 25 euro voor het trouwboekje (optioneel)

Binnenkoerformule (20min):

  • Voor een supplement van 250 euro krijgt u toegang tot de binnenkoer en het balkon, en u kunt zelf uw tijdstip kiezen (binnen de opgegeven mogelijkheden). U kunt deze optie nog aanvullen met een extra schijf van 20 minuten (+ 250 euro).

Het huwelijk kan voltrokken worden tussen de 14de dag na de huwelijksverklaring en tot 6 maanden en 14 dagen daarna.

De Stad Brussel viert huwelijksjubilea van personen die op haar grondgebied wonen door een receptie te organiseren voor de 50ste, 60ste, 65ste en 70ste huwelijksverjaardag:

ZIE OOK