Stadsdiensten gesloten op donderdag 26 en vrijdag 27 mei

Op donderdag 26 mei (feestdag) en vrijdag 27 mei 2022 (brugdag) zijn de stadsdiensten gesloten. U kunt uw documenten nog steeds online en op het burgerportaal MyBXL aanvragen, of een afspraak maken.

 

Internationale solidariteit

De Stad Brussel organiseert verschillende campagnes en evenementen rond internationale solidariteit. Jaarlijks is er ook een oproep voor projecten.

Tijdens de Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit biedt de Stad Brussel een ruime waaier van acties aan om de Brusselse bevolking te informeren, warm te maken en te sensibiliseren voor internationale solidariteit. De activiteiten die gedurende deze 2 weken worden opgezet, zijn ook een uitstalraam van de vitaliteit van het rijke Brusselse verenigingsleven.

Editie 2021 staat in het teken van Waardig Werk in een duurzame en inclusieve economie. Toegang tot waardig werk is een grote uitdaging van de 21ste eeuw. Onze geglobaliseerde economie en de afwezigheid van een mondiaal normatief kader plaatsen arbeiders in concurrentie met elkaar. Dit heeft tot gevolg dat arbeidskrachten een productiefactor zijn geworden zoals andere, die steeds meer onder druk komen te staan in alle productieketens.

Zoals in elke editie wordt het thema gepresenteerd in een gevarieerd programma van debatten, concerten, voorstellingen, tentoonstellingen, films, workshops,...

De Stad Brussel investeert in een eerlijk aankoopbeleid. Ze heeft gekozen voor producten afkomstig uit de eerlijke handel zoals koffie, fruitsap, suiker en thee verzekerd door de labels Fairtrade Belgium en Made in Dignity.

Elk jaar neemt de Stad Brussel deel aan de Week van de Eerlijke Handel door in haar restaurants maaltijden aan te bieden met producten uit de eerlijke handel en door het publiek te informeren over het principe en de filosofie van dit soort handel.

De Stad Brussel is één van de eerste hoofdsteden die de titel Fair Trade Gemeente kreeg. De lokale overheid, de bedrijven, de horeca, de verenigingen, de scholen en de inwoners hebben zich allemaal gemobiliseerd om producten uit de eerlijke handel te promoten en te consumeren.

Video in het kader van de campagnes 'Maak van Brussel een fairtradegewest & fairtradegemeente' van mei 2022 (de video bevat tekst en ondertitels in het Frans en Nederlands):

Jullie maken deel uit van een vereniging, een ngo of jullie zijn een Brusselse speler die zich inzet voor internationale solidariteit? Jullie willen internationale samenwerkingsprojecten opzetten? Jullie willen Brusselaars informeren en sensibiliseren over wereldwijde ontwikkelingsthema's?

De Stad Brussel beschikt over een budget van 150.000 euro om internationale ontwikkelingsprojecten of lokale projecten rond mondiale vorming aan te moedigen.

De oproep is jaarlijks. Het reglement en de formulieren worden gepubliceerd op deze website gedurende het eerste trimester.

Laureaten

De Stad Brussel ontwikkelt verschillende samenwerkingen met steden uit het Zuiden.

Brussel-Kinshasa

In 2002 besloot de Stad Brussel om samen te werken met de Stad Kinshasa rond de versterking van de stedelijke administratie. De samenwerkingsdomeinen zijn burgerlijke stand en bevolking, netheid, gezondheidszorg en cultuur.

Brussel-Marokko

In 2007 heeft de Stad Brussel gekozen om ook projecten in Marokko te ondersteunen, meer bepaald in Tanger, Azemmour en Al Hoceima. Het gaat om projecten in onderwijs, gezondheid, cultuur, en natuurbehoud.

Onder impuls van haar Adviesraad voor Internationale Solidariteit sloot de Stad Brussel zich in 2015 aan bij het netwerk 'Lichtbaken' (Villes Lumières) van Amnesty International. Dit netwerk brengt steden en gemeenten samen die hun gehechtheid willen tonen aan het respecteren en verdedigen van een reeks mensenrechten, zoals het recht op veiligheid, op gelijkheid tussen mannen en vrouwen, op vrijheid van geweten en religie, op vrijheid van vergadering en vereniging, het vormen van een vakbond, cultuur, huisvesting en domicilie, water en voedsel en, ten slotte, duurzame stedelijke ontwikkeling.

Via dit netwerk kan een gemeente één of meer 'mensen in gevaar' adopteren, omdat hun één of meer van deze rechten wordt ontnomen.

Hamid Babaei

In 2015 besloot de Stad Brussel om Hamid Babaei te steunen. Babaei is een Iraanse doctoraatsstudent van de ULg die in 2013 in zijn land 6 jaar gevangen zat, voor het aanvallen van de nationale veiligheid via communicatie met vijandige staten (België).

In werkelijkheid kreeg hij toen kritiek omdat hij niet had ingestemd met het begeleiden van andere Iraanse studenten die ook in België studeerden. Hij werd vrijgelaten in 2019 en kreeg eindelijk zijn visum om terug te keren naar Luik en zijn thesis voort te zetten.

Raif Badawi en Loujain al-Hathloul

In januari 2021 besloot de Stad twee nieuwe mensen in gevaar te adopteren: Raif Badawi en Loujain al-Hathloul.

Steun aan Loujain al-Hathloul en Raif Badawi

Raif Badawi is een Saoedische schrijver en blogger die in 2008 de website Free Saudi Liberals creëerde waarop hij campagne voerde voor een morele liberalisering van Saoedi-Arabië. In 2012 werd hij beschuldigd van afvalligheid en het beledigen van de islam en veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en 1000 zweepslagen. Op 11 maart 2022 werd hij vrijgelaten.

Loujain al-Hathloul, ook vastgehouden in Saoedi-Arabië, is een Saoedische vrouwenrechtenactiviste die in 2014 voor het eerst werd gearresteerd op basis van wetten die vrouwen verbieden om met de auto te rijden in Saoedi-Arabië. In mei 2018 werd ze vastgezet omdat ze had gecommuniceerd met een twintigtal buitenlandse journalisten in haar land en voor een sollicitatie naar een post bij de VN.

Op 28 december 2020 werd ze veroordeeld tot 5 jaar en 8 maanden gevangenisstraf door een rechtbank gespecialiseerd in antiterrorismezaken. Ze werd schuldig bevonden aan verschillende activiteiten die verboden zijn door de antiterrorismewet. Op 10 februari 2021 werd Loujain al-Hathloul uiteindelijk weer vrijgelaten.

De vzw Brissi kreeg van de Stad Brussel een mandaat om projecten rond ontwikkelingssamenwerking en Noord-Zuidrelaties te organiseren en uit te voeren op lokaal en internationaal niveau.