Internationale solidariteit

De Stad Brussel organiseert verschillende campagnes en evenementen rond internationale solidariteit. Jaarlijks is er ook een oproep voor projecten.

De cel Internationale Solidariteit organiseert informatie- en sensibilisatieactiviteiten over Noord-Zuidverhoudingen. Ze wil informeren over de ongelijke verhoudingen in deze wereld en meer solidariteit tussen de Brusselaars en de rest van de wereld creëren.

De belangrijkste activiteit is de Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit die plaatsvindt in oktober. Tijdens deze Veertiendaagse organiseert de Stad Brussel debatten, tentoonstellingen, concerten… in samenwerking met de Noord-Zuidverenigingen in Brussel om de Brusselaars bewust te maken en te informeren over het belang van ontwikkelingssamenwerking en internationale solidariteit.

De Stad Brussel investeert in een eerlijk aankoopbeleid. Ze heeft gekozen voor producten afkomstig uit de eerlijke handel zoals koffie, fruitsap, suiker en thee verzekerd door de labels Fairtrade Belgium en Made in Dignity.

Elk jaar neemt de Stad Brussel deel aan de Week van de Eerlijke Handel door in haar restaurants maaltijden aan te bieden met producten uit de eerlijke handel en door het publiek te informeren over het principe en de filosofie van dit soort handel.

De Stad Brussel is één van de eerste hoofdsteden die de titel Fair Trade Gemeente kreeg. De lokale overheid, de bedrijven, de horeca, de verenigingen, de scholen en de inwoners hebben zich allemaal gemobiliseerd om producten uit de eerlijke handel te promoten en te consumeren.

De cel Internationale Solidariteit lanceert elk jaar een oproep voor projecten. Deze oproep biedt verenigingen de mogelijkheid om een sensibilisatieactiviteit of een ontwikkelingsproject in het Zuiden op te zetten. De oproep vindt plaats in het begin van het jaar. Ze is publiek en wordt gepubliceerd op deze website.

De oproep staat open voor alle Brusselse verenigingen voor een maximum bedrag van 2.000 euro voor sensibilisatieprojecten en 5.000 euro voor ontwikkelingsprojecten in het buitenland.

De Stad Brussel ontwikkelt verschillende samenwerkingen met steden uit het Zuiden.

Brussel-Kinshasa

In 2002 besloot de Stad Brussel om samen te werken met de Stad Kinshasa rond de versterking van de stedelijke administratie. De samenwerkingsdomeinen zijn burgerlijke stand en bevolking, netheid, gezondheidszorg en cultuur.

Brussel-Marokko

In 2007 heeft de Stad Brussel gekozen om ook projecten in Marokko te ondersteunen, meer bepaald in Tanger, Azemmour en Al Hoceima. Het gaat om projecten in onderwijs, gezondheid, cultuur, en natuurbehoud.

In het kader van de internationale samenwerking neemt de Stad Brussel deel aan verschillende netwerken in de strijd voor nucleaire ontwapening en het respect voor de mensenrechten:

AGENDA

 

ZIE OOK