Maatregelen coronavirus

De Stad Brussel heeft verschillende beslissingen genomen om de maatregelen van de federale regering in de strijd tegen het coronavirus (Covid-19) te respecteren. Meer info: maatregelen Stad Brussel tegen coronavirus. Belangrijk! Toegang Administratief centrum & verbindingsbureaus: alle burgers worden gevraagd om alleen te komen, maximaal 15 minuten voor het tijdstip van de afspraak, een mondmasker te dragen (verplicht), en de handen te desinfecteren.

 

Internationale solidariteit

De Stad Brussel organiseert verschillende campagnes en evenementen rond internationale solidariteit. Jaarlijks is er ook een oproep voor projecten.

Tijdens de Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit biedt de Stad Brussel een ruime waaier van acties aan om de Brusselse bevolking te informeren, warm te maken en te sensibiliseren voor internationale solidariteit. De activiteiten die gedurende deze 2 weken worden opgezet, zijn ook een uitstalraam van de vitaliteit van het rijke Brusselse verenigingsleven.

De editie 2020 van de Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit focust op delen. Delen verbindt het merendeel van de maatschappelijke uitdagingen van onze tijd, het is de motor van internationale solidariteit. Meer delen helpt ons om vooruitgang te boeken bij de noodzakelijke transitie in onze samenleving.

Zoals in elke editie wordt het thema gepresenteerd in een gevarieerd programma van debatten, concerten, voorstellingen, tentoonstellingen, films, workshops,...

De Stad Brussel investeert in een eerlijk aankoopbeleid. Ze heeft gekozen voor producten afkomstig uit de eerlijke handel zoals koffie, fruitsap, suiker en thee verzekerd door de labels Fairtrade Belgium en Made in Dignity.

Elk jaar neemt de Stad Brussel deel aan de Week van de Eerlijke Handel door in haar restaurants maaltijden aan te bieden met producten uit de eerlijke handel en door het publiek te informeren over het principe en de filosofie van dit soort handel.

De Stad Brussel is één van de eerste hoofdsteden die de titel Fair Trade Gemeente kreeg. De lokale overheid, de bedrijven, de horeca, de verenigingen, de scholen en de inwoners hebben zich allemaal gemobiliseerd om producten uit de eerlijke handel te promoten en te consumeren.

Jullie maken deel uit van een vereniging, een ngo of jullie zijn een Brusselse speler die zich inzet voor internationale solidariteit? Jullie willen internationale samenwerkingsprojecten opzetten? Jullie willen Brusselaars informeren en sensibiliseren over wereldwijde ontwikkelingsthema's?

De Stad Brussel beschikt over een budget van 150.000 euro om internationale ontwikkelingsprojecten of lokale projecten rond mondiale vorming aan te moedigen.

De oproep is jaarlijks. Het reglement en de formulieren worden gepubliceerd op deze website gedurende het eerste trimester.

Laureaten

De Stad Brussel ontwikkelt verschillende samenwerkingen met steden uit het Zuiden.

Brussel-Kinshasa

In 2002 besloot de Stad Brussel om samen te werken met de Stad Kinshasa rond de versterking van de stedelijke administratie. De samenwerkingsdomeinen zijn burgerlijke stand en bevolking, netheid, gezondheidszorg en cultuur.

Brussel-Marokko

In 2007 heeft de Stad Brussel gekozen om ook projecten in Marokko te ondersteunen, meer bepaald in Tanger, Azemmour en Al Hoceima. Het gaat om projecten in onderwijs, gezondheid, cultuur, en natuurbehoud.

De vzw Brissi kreeg van de Stad Brussel een mandaat om projecten rond ontwikkelingssamenwerking en Noord-Zuidrelaties te organiseren en uit te voeren op lokaal en internationaal niveau.