Overslaan en naar de inhoud gaan

Schoolwijk Triangel

Schoolwijk Triangel

De Triangelwijk telt niet minder dan 6 scholen en 3 crèches. Dat wil zeggen dat er zich elke schooldag heel wat kinderen naar de schoolpoort en terug naar huis verplaatsen. De Stad Brussel wil dat dat in alle veiligheid kan én met minder overlast voor de buurt. Het nieuwe verkeersschema ging van start op 15 mei 2023. De evaluatie ervan is aan de gang.

De nieuwe maatregelen zouden het doorgaand verkeer in de wijk moeten beperken en ervoor zorgen dat automobilisten zich aan de snelheidsregels houden. Daarnaast wil het schema met de gewijzigde circulatie ouders en schoolgaande kinderen die dat kunnen, aanmoedigen om op een actieve manier naar school te komen. De wijk is dan ook zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer (bus, tram of metro) (zie kaart).

Ook voor de duizenden leerlingen en ouders die vandaag al met het openbaar vervoer komen, maken we die laatste meters zo comfortabel mogelijk. Zo wordt bijvoorbeeld het Marsupilamiplein rustiger en veiliger voor de schoolgaande jeugd.

Ook de inwoners van de wijk plukken hier de vruchten van. Want een autoluwe schoolwijk zorgt voor gezondere lucht, en dus voor minder longproblemen op korte en lange termijn, bij schoolgaande kinderen en jongeren, maar ook bij de bewoners.

Wat verandert er in de wijk?

Kaart schoolwijk Triangel

Deze maatregelen en ingrepen zijn de volgende:

 • Voorzien van éénrichtingsstraten en verplicht naar rechts leidt tot een lussenplan dat het doorgaand verkeer in de wijk beperkt (het stukje van de Stevens-Delannoystraat tussen het Marsupilamiplein en de Kloosterstraat zal pas in een tweede fase eenrichtingsverkeer worden. Hetzelfde geldt voor de verplichte afslag naar rechts bij de uitgang van het Sint-Lambertusplein).
 • Aanleg van 4 kiss-and-ridezone aan de rand van de wijk om ouders die hun kinderen met de auto afzetten aan te moedigen buiten de wijk te parkeren en de laatste meters naar school te voet te doen.
 • Sensibilisering van de ouders in samenwerking met de scholen.
 • Markering van fietspaden in éénrichtingsstraten.
 • Aanbrengen van verkeersremmers om te hoge snelheden te voorkomen, in het kader van de monitoring.
 • Aanpassing van de verkeerslichten op het kruispunt Sterckx-Houba de Strooperlaan.
 • Herinrichting van de Kloosterstraat (in 2024).

Kiss & Ride

Ouders die met de auto naar de school komen, worden uitgenodigd om zoveel mogelijk gebruik te maken van één van de 4 kiss-and-ridezones (zie kaart). Op de kiss-and-ridezone mag u 15 minuten lang gratis parkeren. De tijd om uw dochter of zoon in alle veiligheid naar school te brengen en terug te keren. Door gebruik te maken van de kiss-and-ride draagt u bij tot een veilige, gezonde en serene schoolomgeving.

 • kiss-and-ride Sobieski is toegankelijk voor automobilisten die van beide richtingen van de Ebbebomenlaan en de Eeuwfeestlaan komen.
 • kiss-and-ride Koninklijke Belgische Voetbalbond is toegankelijk voor automobilisten die van beide richtingen van de Houba de Strooperlaan komen.
 • kiss-and-ride Houba-Reper Vreven is toegankelijk voor automobilisten die van beide zijden van de Houba de Strooperlaan komen. Als u van de Ring komt, moet u eerst een kwartslag maken via het plein aan de Carrefour express.
 • kiss-and-ride Houba-Sterckx is toegankelijk voor automobilisten die van Bockstael komen.

Wat voorafging?

Het voorstel voor de gewijzigde circulatie werd op 26 januari 2022 voorgelegd aan buurtbewoners, buurthandelaars en scholen op een wijkvergadering. We gingen met alle opmerkingen, zowel van de aanwezigen als die van de mensen die zich na de wijkvergaderingen manifesteerden, aan de slag. Op basis daarvan werkten we een nieuwe versie uit. Om te informeren over het nieuwe schema organiseerden we 3 infomomenten:

 • donderdag 20 april, 16u tot 18u, metro Houba-Brugmann
 • vrijdag 21 april, 16u tot 18u, Marsupilamiplein
 • woensdag 26 april, 12u tot 14u, Sint-Lambertusplein

Het nieuwe verkeersschema gaat van start op 15 mei 2023.

Meet mee het verkeer

Wij willen graag meten hoeveel auto's, voetgangers en fietsers er na de invoering van de autoluwe schoolwijk voorbijkomen. Daarvoor zoeken we nog mensen die in de wijk wonen en een compact telapparaatje aan hun raam langs de straat willen hangen. Het is gratis en makkelijk te installeren. Doet u graag mee? Mail dan naar urb.mobilite@brucity.be.

Meer info?