Dagen tegen racisme en antisemitisme

Dit evenement is al voorbij

Van 19 tot en met 24 maart 2024 op verschillende plaatsen in Brussel.

De Stad Brussel wil de eerste verjaardag van de publicatie van haar actieplan tegen racisme en antisemitisme vieren.

Wonden onder woorden: de kunst van taalgebruik in dienst van de strijd tegen racisme

Op 21 maart is het de Internationale Dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie. Daarom wil de Stad Brussel het publiek bewustmaken van het belang van taal in de strijd tegen racisme. Het doel van dit initiatief is het misbruik van woorden aan de kaak te stellen en hun bevrijdend potentieel te benadrukken om de macht terug te geven aan diegenen die het doelwit zijn van racisme.

Tijdens deze dagen zijn er allerlei activiteiten (conferenties, voorstellingen, workshops, rondleidingen, prijsuitreikingen,...). Via kunst, taal en kennis worden verschillende thema's rond racisme en antiracisme aangekaart.

Stand-up: wonden onder woorden (in het Frans)

Show met geëngageerde artiesten die geen blad voor de mond nemen.

De Magdalenazaal verwelkomt u voor een kleurrijke avond. De show wordt opgevoerd door 6 getalenteerde Franstalige cabaretiers: Dena Divah, Sarah Lélé, Kody, Serine Ayari, Têwêb en Queen Astrid.

DJ Black Mama opent de show in Deep House en minimalistische technostijl, begeleid door de zachte zang van Afrikaanse rappers. Tijdens het muzikale intermezzo neemt Nsangu u mee naar een wereld waar haar stem en melodieën samensmelten met een muziekstijl geïnspireerd door guinguette, draaimolens en het oude Franse chanson. De show wordt gepresenteerd door Queeny Arickx.

Waar? Magdalenazaal (Duquesnoystraat 14 - 1000 Brussel)

Wanneer? 19u30 op dinsdag 19 maart 2024

Prijs? gratis

Reserveren verplicht: Externe site Stand up: des mots sur des maux

Waar? Bibliotheek Bruegel (Hoogstraat 245 - 1000 Brussel)

Wanneer? 14u

Prijs? gratis, reserveren verplicht

In samenwerking met het departement Openbaar Onderwijs en de dienst Gelijke Kansen werd een posterwedstrijd georganiseerd over het thema cyberhaat en online pesten in relatie tot rassendiscriminatie voor kunststudenten van de Stad Brussel.

De prijsuitreiking vindt plaats op 20 maart 2024 om 14u in de Bibliotheek Bruegel. Wie hierbij aanwezig wil zijn, kan zich inschrijven via alice.rodrique@brucity.education, en dit vóór 20 maart om 12u.

De winnende poster zal integraal deel uitmaken van de sensibiliseringscampagne van de Stad Brussel en zal worden verspreid via de sociale media en reclameborden en in alle scholen en bibliotheken van de Stad Brussel.

Er zal ook een maand lang (van 21 maart tot 21 april) een postertentoonstelling over de uitbanning van racistisch geweld te zien zijn in de Bibliotheek Bruegel.

Er worden 5 gratis workshops aangeboden met als doel de argumenten te deconstrueren van degenen die deze discriminatie plegen, maar ook om de werkzoekende te helpen door hem middelen te geven om ze niet meer te hoeven meemaken.

Infodag over discriminatie bij aanwervingen

Waar? Brucity - Administratief Centrum van de Stad Brussel

Wanneer? Van 17u30 tot 18u30 (opening deuren om 17u)

Mrax begeleidt ons in een gesprek over hoe de opkomst van sociale media heeft geleid tot ongeremd racisme, de gevolgen van deze cyberhaat en wat er gedaan kan worden om dat racisme tegen te gaan.

Waar? Brucity - Administratief Centrum van de Stad Brussel

Wanneer? 12u tot 20u

Gratis, reserveren verplicht voor bepaalde activiteiten (zie hieronder).

Kinderopvang - activiteiten voor kinderen (0 tot 12 jaar).

De discussies gebeuren meestal in het Frans.

Programma

Van 12u tot 13u30: Externe site The Book Club - gesprek over racisme

Een speciale boekenclub voor mensen die het boek nog niet gelezen hebben, maar wel graag hun denken en nieuwsgierigheid willen stimuleren. Gratis - reserveren gewenst via Externe site The Book Club XL

Van 14u tot 15u30: Popularisering van de wetenschap

Maak academische kennis over racisme en antiracisme toegankelijker door middel van een populair-wetenschappelijke oefening.

Vier onderzoekers delen met nuance en finesse hun kennis over kwesties die ons allemaal aangaan. De uitdaging? De oefening doen in 10 minuten en op een manier die toegankelijk is voor alle doelgroepen!

We worden bijgestaan door: Jean Illi, Veronica B. Reyes, Amy Koorn en Flavia Purdela, die praten over dekolonisatie, anti-Aziatisch racisme, de identiteitsvorming van jongeren in Brussel en racisme tegen Roma.

De sessie wordt gemodereerd door Marie-Fidèle Dusingize, doctoraatsstudente Sociologie-Anthropologie aan de Universiteit van Bergen.

Van 16u tot 17u: Lezing door Marie Dasylva - Zelfverdedigingsstrategieën tegen racisme

De bekende coach Marie Dasylva, oprichtster van Nkaliworks (een strategisch coachingbureau), presenteert strategieën voor zelfverdediging, het overwinnen van crises en het versterken van minderheden.

Van 17u30 tot 19u30: Externe site Slamwedstrijd met het collectief Slameke

Neem deel aan de schrijfworkshop en schrijf je in voor de wedstrijd (zie hieronder).

Hoe kan je een slecht humeur beter verwoorden dan met de kunst van slam poetry?

Het collectief Slameke organiseert een slampoëziewedstrijd met als thema 'Wonden onder woorden'. De wedstrijd wordt ingeleid door een optreden van Huguette Izobimpa, mede-winnares van de prijs Paroles Urbaines van de Fédération Wallonie-Bruxelles 2023.

De wedstrijd wordt voorafgegaan door een schrijfworkshop onder leiding van Huguette Izobimpa van 14u tot 16u. Om je in te schrijven, stuur je een e-mail naar slamekebxl@gmail.com met als onderwerp: "Ateliers slam - 23 mars - des Mots sur des maux".

Om je in te schrijven voor de wedstrijd stuur je een e-mail naar slamekebxl@gmail.com met als onderwerpregel: "Concours Slam - 23 mars - Des mots sur des maux" en voeg een korte bio of presentatie toe.

De dag wordt afgesloten met een gezellige drink.

De hele namiddag staan er stands van verenigingen die hun engagement in de strijd tegen racisme bespreken: Afrology, La Maison culturelle Belgo-Roumaine - Arthis, La Maison de l'Initiative Citoyenne, Mrax, INCA-CGIL, Dakira vzw, IPFI en de boekhandel Ici sont les Lions.

Er is opvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar (kinderverzorgers voor kinderen van 0 tot 3 jaar en animatoren voor kinderen van 4 tot 12 jaar).

Van 15u tot 16u30 neemt Le Monde de Jahi uw kinderen (van 3 tot 10 jaar) mee op een creatieve en fantasierijke reis aan de hand van magische voorleesmomenten.

​Bamko

Afro-Belgische chocolade (Grote Markt, Brussel): Bamko neemt u mee op een reis door de geschiedenis van chocolade: wat is de echte geschiedenis van Belgische chocolade? En is het verhaal echt zo Belgisch?

Joods Museum van België

Joodse Marollen: ballingschap en herinnering

Door de ogen van vluchtelingen neemt het Joods Museum van België u mee op een wandeling door de Marollen op zoek naar de Joodse migratie van het begin van de 20ste eeuw tot de naoorlogse periode.

  • 15u
  • Vertrek aan het Joods Museum van België (Minimenstraat 21 - 1000 Brussel)
  • Reserveren gewenst via: edu@mjb-jmb.org
  • Duur: 2u
  • Gratis

Affiche BXLantiracist - Wonden onder woorden: "Mijn drievoudige cultuur, mijn rijkdom" - Marie-France

Campagne gemaakt door Connect The Dots - Marie-France Vodikulwakidi

Deel  

ZIE OOK

Dagen tegen racisme en antisemitisme