Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

  • 19°C Mooi
Museum voor het Kostuum en de Kant © GIAL (klik om te vergroten)

Museum voor het Kostuum en de Kant

Het Museum voor het Kostuum en de Kant werd in 1977 opgericht. Met dit initiatief wou de toenmalige overheid het textielerfgoed van de Stad Brussel onder de aandacht brengen. De begincollectie bestond hoofdzakelijk uit de kerkelijke gewaden en de Brusselse kant die in het Broodhuis bewaard werden.

Onthaal van het Museum voor het Kostuum en de Kant © MKK  (klik om te vergroten) In de afgelopen jaren heeft het Museum een heel rijke en veelzijdige collectie bijeengebracht: kostuums, oud en hedendaags kantwerk, borduurwerk en originele accessoires worden afwisselend in de kijker gezet tijdens thematentoonstellingen. Deze collectie is niet uitsluitend het resultaat van aankopen, een belangrijk deel is afkomstig uit privéschenkingen.

Thematentoonstellingen, catalogi

Zijden cocktailjurk. Christian Dior, 1957 © MKK/Foto: Dohet-Peeters (klik om te vergroten) Bij elke thematentoonstelling wordt een rijkelijk geïllustreerde catalogus uitgebracht, waarin de eigen collecties geplaatst worden in de Europese context van de mode en textielontwerpen.

  • Brusselse kant in de collecties van de Musea van de Stad (2004) belicht deze luxe-industrie die aan alle belangrijke hoven van Europa terug te vinden was en die de Brusselse economie in de 18de eeuw naar een hoogtepunt voerde.
  • Modeverhalen (2006) brengt een overzicht van kostuums en accessoires uit de 19de en de 20ste eeuw aan de hand van recente aankopen en giften.
  • Met de tentoonstelling Van New Look tot Expo 58 (2008) krijgen bezoekers en lezers de kans zich te verdiepen in de mode van de jaren 50.

Tijdelijke tentoonstellingen

Om deze waardevolle getuigen van de historische ontwikkeling van onze maatschappij beter tot hun recht te laten komen, nam het museum in 2004 nieuwe lokalen en een zaal voor tijdelijke tentoonstellingen in gebruik.

Sindsdien zijn hedendaagse textielontwerpen al op heel uiteenlopende manieren aan bod gekomen: van Kantwerk van Kroatië tot Miniatuurtextielen van het Domaine de la Lice, van kledingstukken ontworpen in het kader van het Stylistenparcours van Modo Bruxellae, tot de afstudeerontwerpen van de afdelingen Toegepaste Kunsten van de Hogeschool Francisco Ferrer, van de textielontwerpen van Elodie Antoine in dialoog met teksten van Valérie Nimal en in een scenografie van Nathalie Canivet (De Bruidskamer) tot Ontsluieringen van Ariane de Briey, of recenter nog de Weefsels van het absolute van diverse kunstenaars met de steun van de vzw Art en marge, of Pro Fils sur Faces, verbazingwekkende kunstwerken van Isabelle Marquet.

Gemeentelijke actualiteit

Op de agenda

Op de agenda

Op de agenda

Op de agenda

Praktische informatie

Museum voor het Kostuum en de Kant
Violetstraat 12
1000 Brussel

Telefoon 1 : 02 213 44 50
Open : Dinsdag tot en met zondag van 10u tot 17u (maandag gesloten). De kassa sluit 15 minuten voor het sluitingsuur.
Telefoon open : voor een optimaal bezoek worden groepen verzocht om vooraf te reserveren
Sluitingsperiode : maandagen en op 1/1, 1/5, 1/11, 11/11 en 25/12
Extra info : Inkom: 4 euro, 3 euro voor senioren, studenten, groepen, 2 euro voor kinderen en scholen, gratis: onder 18 jaar in het weekend, elke eerste zondag van de maand, inwoners van de Stad Brussel. Art 27: 1,25 euro. Diverse kortingen mogelijk. Legendes in Frans, Nederlands en Engels.

Enter the city

Webcam op Brussel Bad

Een webcam staat op de site van Brussel Bad van 4 juli tot en met 10 augustus 2014. Bezoekers kunnen op het evenement ook gebruikmaken van gratis wifi.

Webcam op Brussel Bad