Overslaan en naar de inhoud gaan

Musea en kunstencentra

Musea en kunstencentra
Museum van de Stad Brussel

De museums en kunstencentra van en in de Stad Brussel.

 

Maquette Brussel

De geschiedenis van Brussel met al haar drama en luister wordt geïllustreerd in een parel van de neogotische architectuur: het Broodhuis op de Grote Markt. Schone kunsten en meesterwerken die tot de roem en faam van de stad bijdroegen, zijn er tentoongesteld: schilderijen, retabels, faience en vooral een uitzonderlijke collectie Brusselse wandtapijten. Het Museum is het enige ter wereld dat zowel het 16de-eeuwse wandtapijt voorstelt als het originele en monumentale karton van Pieter Coecke van Aelst. En het originele beeldje van Manneken-Pis is er ook te bewonderen.

GardeRobe MannekenPis © E. Laurent

Het nieuwste museum in Brussel, de Garderobe van Manneken Pis, plaatst een wel heel merkwaardige verzameling kostuums in de kijker. De traditie om Manneken Pis kleren aan te trekken, gaat terug tot de 17de eeuw. Trouw aan die traditie, bestaat de collectie vandaag uit meer dan 1.000 kostuums uit de hele wereld.

Museum voor het Kostuum en de Kant  © E. Laurent

Het Mode & Kant Museum (vroeger het Museum voor Kostuum en Kant) bewaart markante stukken uit de modegeschiedenis. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar Brusselse en Belgische creaties. De collecties worden in het kader van jaarlijkse thematentoonstellingen ge­toond. Er zijn ook heel wat stukken in kant en textiel te zien.

Riolenmuseum

Het riolennet onder de stad omvat zowat 350 km ondergrondse vertakkingen waarin dage­lijks duizenden kubieke meter afvalwater terechtkomen. Het museum nodigt bezoekers uit op een ongewone reis door wat de stad verborgen houdt en toch dag na dag nodig heeft.

Virtueel bezoek aan het Riolenmuseum:

Bruxella 1238

Onder de Beurs kan u een ruimte bezoeken die u terugbrengt in de tijd: Bruxella 1238 legt een millennium aan Brusselse geschiedenis bloot. Deze archeologische site toont de overblijfselen van het oude Minderbroederklooster, dat hier in de eerste helft van de 13de eeuw gevestigd was. De site bevat onder meer de begraafplaats van hertog Jan I van Brabant.

Externe siteBourse - Beurs - Bruxella 1238 

Coudenberg © Johan Dehon

Sinds de 12de eeuw kijken de prinselijke vertrekken vanop de Koudenberg uit over Brussel. Dat architecturaal geheel zou één van de mooiste paleizen in Europa worden. Keizer Karel maakte er één van zijn hoofdverblijven van. Tijdens een brand in 1731 raakte het paleis zwaar bescha­digd. Veertig jaar later werden de ruïnes gesloopt om plaats te maken voor de huidige Koningswijk. Op de archeologische site zijn de overblijfselen van het verdwenen paleis te zien.

Centrale for contemporary art © Johan Dehon

De in 2006 geopende Centrale is het Centrum voor Hedendaagse Kunst van de Stad Brussel. Vanuit een stevige verankering in de wijk, in Brussel en in de wereld, wil de Centrale een zo breed mogelijk publiek laten kennismaken met eigentijdse creaties uit de beeldende kunst. Naast grote tentoonstellingen is er ook plaats voor aanstormend talent in de Centrale.box en in de Centrale.lab, waar jonge beeldende kunstenaars uit Brussel de kans krijgen een eerste eigen tentoonstelling te organiseren.   

MAD Brussels, op een prachtige locatie van 3.000 m2 in de Dansaertwijk, geldt als het Brusselse centrum voor mode en design. Via zijn activiteiten (tentoonstellingen, workshops, lezingen, trajecten, seminaries, verkoop,...) en de steun die het centrum biedt aan bedrijven en ontwerpers uit beide sectoren, verzekert het Brussel van zijn plaats tussen de Europese mode- en designhoofdsteden.

De Stad Brussel herbergt (en subsidieert soms) meer dan 200 andere musea, kunstencentra en galerijen. Meer info over al deze musea: 

Agenda van tentoonstellingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

Lijst met de musea van de Stad Brussel

Museum Adres
GardeRobe MannekenPis Eikstraat 19 - 1000 Brussel
Bruxella1238 Anspachlaan 80 - 1000 Brussel
Stadhuis van Brussel Grote Markt - 1000 Brussel
Museum van de Stad Brussel Grote Markt - 1000 Brussel
Coudenbergpaleis Paleizenplein 7 - 1000 Brussel
Centrale for contemporary art Sint-Katelijneplein 45 - 1000 Brussel
Mode en Kant Museum Violetstraat 12 - 1000 Brussel
Riolenmuseum Octrooipaviljoen - Anderlechtsepoort - 1000 Brussel

Kaart met de musea van de Stad Brussel

PRAKTISCHE INFO