Enquête op asbakken: antwoorden op de vragen

Sigarettenpeuken die op trottoirs en straat terechtkomen, het is een echte plaag! Daarom lanceerde de Stad Brussel een ludieke bewustmakingscampagne. U vindt nu verschillende kleurrijke asbakken op enkele locaties in het centrum of tijdens sommige grote evenementen.

Het principe is simpel: rokers de mogelijkheid aanbieden om hun mening te geven door hun kleine maar heel vervuilende stukje afval in een doos te deponeren. De gestelde vragen kunnen grappig zijn, gerelateerd aan het evenement, maar ook leerzaam. Voor de 'informatieve' kant heeft de Stad ervoor gekozen om rokers bewust te maken van de rampzalige gevolgen van hun vervuiling. Hier zijn de antwoorden op deze eerste vragen:

100 miljoen of 200 miljoen?

Uitleg: het internet heeft een aanzienlijke impact op het milieu. Twee zoekopdrachten op de zoekmachine Google zijn bijvoorbeeld gelijk aan de energie die nodig is om water in een waterkoker te koken. Wetende dat er bijna 200 miljoen zoekopdrachten per dag in de wereld zijn, komt dat neer op het gebruik van 100 miljoen waterkokers! Een zoekopdracht op Google, vanaf een pc, genereert ongeveer 7 gram koolstofdioxide (dus 15 gram CO2 voor een waterkoker met heet water). Google zelf investeert wel in onderzoek om de hoeveelheid energie die wordt verbruikt door de IT-industrie te verminderen, onder meer als lid van het Climate Savers Computing Initiative.

In Finland of Noord-Canada?

(beide dus)

Uitleg: dit is een heel controversieel onderwerp. Amerikanen en Canadezen zien de Kerstman op de Noordpool. Maar dat is een uitgestrekt grondgebied... Volgens de Noren woont hij in Drøbak, 50 km ten zuiden van Oslo. Voor de Zweden woont hij in Gesunda in het noordwesten van Stockholm en voor de Denen is hij duidelijk te vinden op Groenland. In 1927 verklaarden de Finnen dat de Kerstman alleen uit Lapland kon komen omdat hij zijn rendieren goed moest voeren. Zijn vermoedelijke woonplaats zou in Finland liggen, in Rovaniemi (Lapland), in Santa Claus Village.

Maar gelukkig, waar dan ook, de Kerstman reageert altijd op de brieven van kinderen (dankzij de post die deze dienst in verschillende landen uitvoert).

Cola of thee uit Sri Lanka?

Uitleg: terwijl thee uit Sri Lanka wordt geëxporteerd vanuit een ander continent, is de invloed op de uitstoot van broeikasgassen groter bij cola. Een blikje cola 'weegt' 129 gram CO2, van productie tot transport (merk Coca-Cola). Vergeet niet dat voor een liter cola 2,5 liter water nodig is, en in sommige landen zelfs nog meer!

Zwarte thee uit Sri Lanka heeft een ecologische voetafdruk van 17 gram per kop. Hier houdt men rekening met het energieverbruik van de theeproducent tot de consument, die zijn water moet verwarmen.

De Lappen of de Sami?

Beide antwoorden zijn mogelijk. Maar Sami is beter.

Uitleg: Sami zijn de eerste inwoners van Finland. Ze worden ook Lappen genoemd, maar ze houden niet echt van deze naam, die ze pejoratief vinden en die niet van Finse afkomst is (lappen betekent lompen in het Zweeds). Het land van hun voorouders wordt Sápmi en niet Lapland genoemd.

500L of 50L?

Uitleg: hoewel een sigaret binnen ongeveer vijf minuten wordt opgerookt, kan het 12 jaar duren voordat een peuk helemaal verdwenen is. Het weggooien van dit kleine afval op de grond is daarom geen onschuldig gebaar voor het milieu en de openbare netheid. Het is belangrijk om te weten dat één sigarettenpeuk alleen al tot 500 liter water vervuilt, omdat de sigaret chemische en giftige stoffen bevat. Wetende dat elk jaar 4.300 miljard sigarettenpeuken worden weggegooid (137.000 per seconde), is de impact op het milieu dan ook enorm!

5 of 2 jaar?

Uitleg: afval in de natuur gooien is niet zonder gevolgen. Een deel ervan zal daar lang blijven en zelfs ons overleven. Als een papieren zakdoekje drie maanden nodig heeft om in de natuur te worden afgebroken, doet een kauwgom er vijf jaar over. Een fruitschil: 3 tot 6 maanden. Een metroticket: 1 jaar. Een plastic zak: 450 jaar!

Een tiental keer of oneindig?

Uitleg: glas heeft een niet te verwaarlozen eigenschap... Het kan 100% en tot in het oneindige gerecycleerd worden! Dat is meer dan papier. Het is daarom essentieel om uw glazen flessen in glasbollen te deponeren. Dat ecologische gebaar bespaart veel energie.

Gemaakt 11/06/2018 (bewerkt op 06/12/2018)
Enquête op asbakken: antwoorden op de vragen