Klimaatplan - Voedsel en stadslandbouw

Klimaatplan - Voedsel en stadslandbouw

Productie, verwerking, transport, koeling, verpakking, opslag, afval,... Of het nu thuis, op school, op het werk, in het ziekenhuis of in een restaurant is, het voedsel dat we eten heeft een grote impact op onze gezondheid, maar ook op het klimaat en de biodiversiteit.

Om iedereen in staat te stellen beter te eten en tegelijkertijd de impact op het milieu te verminderen, wil het Klimaatplan de stad Brussel op weg helpen naar Good Food, voor gezond, biologisch, lokaal, seizoensgebonden, meer vegetarisch voedsel en geen voedselverspilling. Daarnaast wil het mensen ondersteunen die actief zijn in de stadslandbouw.

Ontdek alle beschikbare hulp en ondersteuning om beter te eten en lokaal te produceren:

Voeding - steun van de Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (PDF, 122.78 KB)

Belangrijkste doelstellingen voor voedsel en stadslandbouw

Belangrijkste doelstellingen voor voedsel en stadslandbouw

Doelen voor 2030:

  • 3 vegetarische maaltijden per week op scholen
  • 10 nieuwe hectaren voor stadslandbouw
  • 150 horecazaken bekroond met het label 'Good Food'

Voor de gemeente:

Voor alle Brusselaars:

  • Moestuinen en boomgaarden aanleggen in de groene ruimten van de stad
  • Een groentewinkel oprichten met gewassen en versneden fruit en groenten die klaar zijn voor gebruik
  • Buurtkeukens en coöperatieve supermarkten aanmoedigen
  • Opleiding en logistieke hulp aanbieden om stadslandbouwprojecten te ondersteunen

Alle acties:

Alle acties rond voedsel en stadslandbouw (PDF, 271.07 KB)

Met een recent project wil de Stad Brussel nu bijvoorbeeld groenten telen in Sterrebeek op haar eigen gronden:

Brusseleir van april 2024 (PDF, 4.14 MB) (pagina's 16 tot 17)

AGENDA

     

    ZIE OOK