Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzaam wijkcontract De Marollen

Duurzaam wijkcontract De Marollen

De Marollen is het 17de wijkcontract in de Stad Brussel.

De perimeter van het duurzaam wijkcontract De Marollen werd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitgebreid.

De perimeter loopt langs volgend tracé: de Huidevettersstraat vanaf de Zuidlaan, de Sint-Gisleinsstraat, de Blaesstraat, de Kapellemarkt, de Hoogstraat, de Kandelaarsstraat, de Samaritanessestraat, de Tempelstraat, de Minimenstraat, de Valkstraat, de Wynantsstraat, de Wolstraat, de Héger-Bordetstraat, de Waterloolaan en de Zuidlaan tot aan de kruising met de Huidevettersstraat. 

In 2019 lanceerde het duurzaam wijkcontract De Marollen de eerste editie van de oproep voor burgerinitiatieven Made in Marolles ter ondersteuning van de bewoners en verenigingen die het leven in hun buurt willen verbeteren. Bij de 4de editie wordt er nu steun van 500 tot 10.000 euro beschikbaar gesteld voor de meest ambitieuze en creatieve projecten.

Reglement en formulier

Download het reglement en vul het aanvraagformulier in (ten laatste op 8 november 2021 om 12u):

Hoe deel uitmaken van de jury?

  • Stuur een mail naar urb.marol@brucity.be voor 8 november 2021 en maak een afspraak in het Wijkkantoor, Hectoliterstraat 1 - 1000 Brussel.

Hulp nodig? Maak een afspraak:

Winnende projecten

Volgende video toont de winnaars van de oproep Made in Marolles 3 (in het Nederlands, met ondertitels in het Nederlands):

Volgende video toont een samenvatting van de winnaars van de oproep Made in Marolles 3 (in het Nederlands, met ondertitels in het Nederlands):

Herwaardering van de openbare buurtruimten (3de projectoproep)

Operatie 5.03 van het socio-economisch programma van het wijkcontract voorziet een operatie met de naam 'herwaardering van de openbare buurtruimten'. 

Dat project beoogt het financieren van de acties met betrekking tot de animatie, de herwaardering, het activeren en het toe-eigenen van de openbare ruimten.

Om deel te nemen moeten de kandidaten hun dossier(s) binnenbrengen, ten laatste op 7 juni 2021 vóór middernacht.

In het kader van het wijkcontract maakte de Stad Brussel een masterplan voor de restauratie en programmatie van de Baden van Brussel. Een architectenbureau voert nu de studie en restauratie van de Baden uit. Het architecturaal project omvat:

  • Gerenoveerde en/of gerestaureerde sportfaciliteiten (inclusief kleedkamers, toegankelijkheid voor mensen met beperkte mobiliteit en de ontvangst van het publiek)
  • Een opgeknapte cafetaria
  • Een studie over de mogelijkheid om het terras van de 4de verdieping te integreren als buitenruimte van de cafetaria
  • Een volledige renovatie van de sociale douches (met aanpassing van enkele douches om deze toegankelijk te maken voor gezinnen en personen met beperkte mobiliteit)
  • Een renovatieproject waarbij het mogelijk is om de Baden van het Centrum zo lang mogelijk open te houden tijdens de werken 

Documenten

Voorbije evenementen:

Wijkfeest 2022

Wijkfeest van de Marollen (20.69 MB) + Programma Wijkfeest van de Marollen (5.23 MB) (14 september 2022)

Volgende video toont het Wijkfeest van de Marollen 2022 (in het Frans, met ondertitels in het Frans en Nederlands):

Wijkfeest 2021

De Marollen viert feest (2.23 MB) (15 september 2021)

Wijkfeest 2020

De Marollen viert feest (5.76 MB) + Programma 'De Marollen viert feest' (5.24 MB) (9 september 2020)

Openingsdrink 2019

Openingsdrink van het wijkkantoor (285.41 KB) (2 oktober 2019)

De Stad Brussel en het Externe siteBrussels Hoofdstedelijk Gewest (14.125.000 euro) investeren over een periode van 50 maanden, gaande van 2018 tot 2022, in de renovatie van de wijk De Marollen.

30 bijkomende maanden worden voorzien voor de uitvoering van de werken (2022-2024). Het dynamisch karakter van het wijkcontract loopt dus door na 4 jaar: renovatiewerven voor de openbare ruimte en de opbouw van woningen en infrastructuur.

Documenten

 

Kroniek

Volgende kroniek geeft een evaluatie van alle projecten, inclusief een kaart en een planning van de komende bouw- en openbare ruimtewerven, en ook de indrukken van de bewoners rond het duurzaam wijkcontract:

Kroniek van het duurzaam wijkcontract De Marollen (25.38 MB)

Vergaderingen

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017 - Jaar nul